våfflor & langos

Som middag på en mysdag tänkte vi äta våfflor. Mannen i huset pratade om langos. Så då gjorde vi det och våfflor. Himmelskt gott var det!
Langosbröd:
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
7 dl vetemjöl special

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, mosad potatis och mjöl. Arbeta till en deg och låt jäsa i cirka 40 minuter. Kavla ut degen och dela i 12 bitar. Lägg dem på ett smörpapper och låt jäsa i 10 minuter. Vi har ingen fritös, så vi friterade i en stor kastrull med en liter rapsolja. Oljan ska bli runt 180 grader. Stäng av fläkten och ha lock nära OM det skulle ta eld. Fritera sedan bitarna ett par minuter på varje sida så att de är gyllene. Lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av. 

Servera med hackad rödlök, skalade räkor, svart rom, riven ost och en sås gjord på 1 dl gräddfil, 1 dl créme fraice, 2-3 stora vitlöksklyftor och salt. 

Kommentera här: